6 Eylül 2016 Salı

YURTDIŞINDAN TELEFON GETİRMEK İPHONE

Evet arkadaşlar bugünkü konumuz yurtdışından telefon getirme (getirtme) Malum ülkemizde telefon fiyatları her ne hikmetse belirli fiyatların altına düşmüyor. Bir mağazadan gidipte bir akıllı telefon almak istediğimizde fiyatların 700 TL civarından başladığını görüyoruz. Bazı 500 tl ve hatta altı fiyatlara da telefon bunlunsa da bunlar çöp diye tabir edebileceğimiz telefonlar. Aldığınız dakikadan itibaren saç baş yolduran donma takılma olan telefonlar. (Asus zenfone 4 fena değil bu kategoride)
Amiral gemisi denile tenlefonlar ise genel olarak 2 bin tl gibi rakamlardan satılıyor. HTC One M8, Samsung S5, Sony Xperia Z2, LG G3 bu kategorideki telefonlar. Bunlardan en uygun olanı sanırım 1800 tl civarı fiyatı ile LG G3. Bu telefonları paralel ithalat denen metodlarla daha ucuza satan yerlerde var ama bazı merdiven altı firmaların sattığı telefonlar garantisiz gibide düşünülebilir.



Peki bizim bu kadar paramız yok veya varda vermek istemiyoruz J Ne yapacağız şimdi. Bir alternatif daha var. Yurt dışından telefon getirtebiliriz. Ama nasıl?
Aslında yakın zamana kadar Çinli sitelerden (aliexpress, pandawill ..vb) direk Türkiye’ye telefon gönderebiliyorlardı. Ama son zamanlarda PTT nin uyguladığı sıkı kontrollerle bu neredeyse imkansız hale geldi. Telefon olduğu anlaşılan kargolar direk geri gönderiliyor. Sizde satıcıyla papaz durumuna düşüyorsunuz. Kimi zaman iade alamayıp mağdur duruma düşülebiliyor.
Şuan en ideal telefon getirtme yöntemi yurtdışa gittiğiniz yanınızda getirmek veya yurtdışında yaşayan yakınlarımıza gönderip oradan geldiklerinde yanlarında getirmelerini sağlamak.
Avrupa Birliği ülkelerinde gümrük kuralları bizimki kadar katı değil. Özellikle kendilerinde üretilmeyen telefon bilgisayar gibi ürünlerde sanki toleransları da var gibi. Eğer doğru yöntemleri seçerseniz kargosuz ve vergisiz olarak telefonunuza sahip olabilirsiniz.
Şimdi öncelikle telefonu belirlemeniz lazım. Mesela aliexpress.com veya pandawill.com gibi bir siteden ücretsiz kargolu telefonlardan bir tane belirlememiz lazım.
Mesela daha önce burada tanıtımını yapmış olduğumuz THL T6S modelini alalım. Yaklaşık olarak fiyatı 200 tl civarı olan bir telefon. Bu özellikteki bir telefonu ülkemizde 600 dan aşağı bulmamız biraz zor. Sonra bu telefonu Almanya’da veya AB de bulunan akrabamızın adresine gönderiyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken yöntem china, Singapur, sweden gibi devlet postalarını kullanmak. Bunlarda genelde kargo sorunu yaşanmıyor eğer çok değerli bir telefon değilse. DHL gibi firmalardan uzak durmak gerekiyor. Hem kargo fiyatları yüksek hemde çok büyük ihtimal gümrük ödetiyorlar, birde yanında bir sürü masraf açabiliyorlar.
Peki china post gibi bir kargoyla gönderdiniz ama yinede gümrük çıktı bunun bedeli ne kadar olacak. Almanyada 100 euro altı ürünlerde vergi %19. Yani alacağınız bu 90 $ lık telefona 17 $ gibi bir vergi çıkarki, vergisiyle bile çok cazip bir telefon.
Ayrıca satıcıya paket üzerine hediye veya tamirat yapıldı bedeli 20 euro tarzı şeyler yazdırmak takılma riskini azaltan yöntemler. Dediğim gibi takılsa bile makul olan vergisini ödediğinizde yinede avantajlısınız. Tabi bunu vergiyi ödeyecek oradaki yakınınıza haber verin sürpriz yaşamasınlar.



Telefon yerine ulaştığında artık oradan valize koyup getirmek kalıyor. Genelde 2-3 telefona kadar yanınızda getirince sorun olmuyor. Kapalı kutu olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Yurtdışından hediye telefon getirmek yasak. Bu kapalı kutuyu ben kullanacağım derseniz de oradaki görevlinin vicdanına kalmış olursunuz.
İşin özüne gelirsek, Yurt dışından telefon getirmek için Almanya gibi bir AB ülkenizde sıkı bir yakınınız (vergi ödeyebilecek J) varsa ona telefon gönderiyoruz. Mesela 200 $ ülkemizde satılan General Mobile 2 ve Casper Via V8c gibi bir telefonu alabiliriz. Şansınız yoksa 20-30 euro vergi ödersiniz. Buda telefonun yaklaşık olarak 500 tl civarına gelmesini sağlar. Yine de buradaki satış fiyatının yaklaşık yarısına sahip olursunuz. Tabi garantisiz olacağını da bilmeniz lazım. Artık bozulursa güzel bir hatıra olur size bu macera.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder